Slægtsforskning i Ballerup
Uanset om dine aner har boet i Ballerup og omegn i mange generationer eller i kortere tid, kan du være heldig at finde oplysninger om dem i Ballerup Stadsarkiv.
Arkivet har materiale fra kommunen, som skoleprotokoller, fattigprotokoller og kort, og en større samling lokalaviser.
Arkivet ligger også inde med en stor samling fra foreninger og private, der indeholder medlemslister, breve, skudsmålsbøger, fotos og meget andet.
Kirkebøger og folketællinger
På Rigsarkivets hjemmeside er der en stor samling af digitaliserede kilder. Her blandt andet kirkebøgerne og folketællinger fra Ballerup Kommune. Se mere om de tilgængelige kilder, og hvordan de bruges på Rigsarkivets hjemmeside:
https://www.sa.dk/brug-arkivet/slaegtsforskning-internettet
Kirkebøger
En af de mest benyttede kilder i slægtsforskning er kirkebøger. Kirkebøgerne fra hele landet er scannet og tilgængelige på Rigsarkivets hjemmeside.
Kirkebøgerne indeholder informationer om fødsel, konfirmation, vielse og død. I nogle perioder er der også registre over folk, der flyttede til og fra sognet, de såkaldte tilgangslister og afgangslister.
Kirkebøger i Ballerup
Kirkebøgerne for Ballerup og Måløv Sogne går tilbage til omkring år 1800. Skovlunde Sogn blev adskilt fra Ballerup Sogn i 1961.
Folketællinger
En anden meget brugt kilde er folketællinger. Folketællingerne fra hele landet er scannet og tilgængelige på Rigsarkivets.
Folketællinger en liste over alle personer i en by eller sogn. De ældste er fra 1787, og de nyeste, der kan ses, er fra 1940. Folketællinger blev hold med lidt forskellige intervaller, som regel fem eller ti år, bortset fra perioden 1801-1834, hvor der var en pause i tællingerne.
Folketællinger i Ballerup
Alle folketællinger for Ballerup og Måløv Sogne er bevaret fra 1787 og frem. Ballerup sogn dækker landsbyerne Skovlunde, Pederstrup og Ågerup.
Hvilket sogn?
Er du i tvivl om, i hvilket sogn landsbyen ligger, er der hjælp at hente i Krabsens stednavnedatabase:
http://www.krabsen.dk/stednavnebase/
DIS-Danmarks kort over amt, herred og sogn:
http://www.dis-danmark.dk/kort/kort.htm
Der kan søges på nuværende sogne på
Eller digitalt atlas over Danmarks historisk-administrative geografi.
Databaser - hele landet
Mange oplysninger er efterhånden tastet ind i databaser, så der er muligt at lave søgninger i stedet for at bladre gennem kilderne. Det gælder især for folketællingerne, men kirkebøgerne er også ved at blive lagt databaser.
Vær opmærksom på, at langt fra alt er tastet, så hvis man ikke finder noget i sine søgninger, er det ikke nødvendigvis fordi oplysninger ikke eksisterer.
Dansk Demografisk Database (DDD)
Databasen er udarbejdet af Rigsarkivet. I DDD finder man især folketællinger, men også kirkebøgerne og andre kilder er ved at blive tastet ind.
Danish Family Search
Danish Family Search er en privat database, der indtaster oplysninger fra mange forskellige kilder. Der kan søges på tværs i kilderne.
http://www.danishfamilysearch.dk/search
Scannede kilder på nettet – København
København Stadsarkiv har også en stor samling at digitaliserede kilder. De kan ses på arkivets hjemmeside.
http://www.kbharkiv.dk/sog-i-arkivet/kilder-pa-nettet.
Kort over de Københavnske sogne kan ses på